2009. március 19., csütörtök

John Grisham: A fellebbezés



Képzeld el, hogy egy vegyszergyártó cég tulajdonosa vagy! Milliárdos! Természetesen. A kisvárosban, ahol a gyárad van egyre inkább romlik az ivóvíz minősége és sorban halnak meg rákban az emberek, de ennek nem tulajdonítasz nagy jelentőséget. Tagadsz mindent és fizetsz a megfelelő helyeken. Végül egy ügyvédházaspár úgy dönt, hogy nem nézik tovább tétlenül, hogyan halnak meg a barátaik, ismerőseik és perelni kezdenek Téged. Összeszeded a legjobb ügyvédeket, de mégis valami hiba csúszott a rendszerbe, mert a köcsög esküdtek szegény embereknek adtak igazat. Pedig rengeteg szakértőt felvonultattál, hogy nem azok a rákkeltő anyagok szennyezték be a köcsög kisváros ivóvízrendszerét, amelyeket Te elásattál a földbe. Mert hát hova máshova tetted volna? Ez volt a legköltséghatékonyabb megoldás.
Szóval bepereltek, ráadásul 40 millió dollár kártérítésre ítélnek. Bepánikolsz? Dehogy! Hiszen hátra van a fellebbezés! A Legfelsőbb Bíróságon. Ahol közelednek a bíróválasztások. Hát persze! Már látod is milyen egyszerű a képlet, csak egy megfelelő bírót kell találni és megpróbálni bejuttatni...

Képzeld el, hogy a kisvárosban , ahol élsz elkezd sárgulni, majd barnulni a víz. A város állítja, hogy semmi baja, nyugodtan iható. Isszátok, fürödtök benne, hajat mostok, borotválkoztok. Majd egyre büdösebb kezd lenni a víz és ízre is borzasztó, de több szakértő is állítja, hogy semmi baja. Közben egyre többen betegednek meg a környezetedben rákban. Miután páran meg is halnak, megállapítják, hogy a víz nem iható, tilos bármire is használni. Ekkor már évek óta iszod, Te is, férjed is és a 4 éves fiad is. Férjed rákos lesz és meghal, majd nyolc hónappal később a kisfiad is. Ott vagy 30 évesen, összetörve, tehetetlenül. Eltelik 4 év és végre találsz egy ügyvédpárt, akik minden vagyonukat felhasználva pert mernek indítani és nyernek! Nem, nem akarsz pénzt, csak annyit, hogy bosszulj meg mindent ezen a vállalaton és szűnjenek meg, kötelezve legyenek arra, hogy minden mocskot szállítsanak el a városodból. Szóval nyertek, de kiderül, hogy a cég fellebbezést nyújt be...újabb másfél év várakozás után 9 ember dönt az ítélet érvénytelenítéséről vagy helybenhagyásáról. A nagy kérdés pedig az, hogy ki lesz az a kilenc ember...és hogyan fognak szavazni?

6 megjegyzés:

N.Zsuzsi írta...

nekem máris felkeltetted az érdeklődésemet :)

Névtelen írta...

De szeretem a könyveit!
A nagy kedvencem a "Ha ölni kell" c. könyv, a mit a film megnézése előtt olvastam el, és le sem tudtam tenni...
meg ugye a Pelikán ügyirat, ami filmen is egy kedvencem, meg a Cég is. De volt még egy-két könyv, amit olvastam, de ezt holnap beszerzem, rég olvastam, épp rámfér:)
Köszi

Jutus írta...

Kíváncsi lettem!:)

Viki írta...

Örülök, hogy felcsigáztalak Titeket!:)

A "Ha ölni kell" bennem is mély nyomot hagyott. Fősuli alatt a kollégiumban olvastam el úgy, hogy reggel elkezdtem és egész nap ki sem mozdultam az ágyból. Lenyomtam közben egy zacskó győri kakaós kekszet és rengeteg teát.:)

bruercsi írta...

Ez a történet kísértetiesen hasonlít a "Erin Brockovich-Zűrös természet" című film sztorijára. Azért ezen az ember sokat gondolkozik, nálunk például már évek óta ihatatlanul büdös a víz. Egy éve csak szűrve tudjuk inni és még így se tudjuk miket iszunk meg a vízzel együtt!! :(

Viki írta...

Nem láttam ezt a filmet sajnos. Hogyan szűrítek a vizet?

Nálunk is iszonyúan rossz a víz. Egyszer-kétszer annyira ronda sárgásbarna volt, hogy a gyerekeknek aznap inkább kimaradt a fürdés.Két nappal később pedig annyira agyon van klórozva, mintha uszodában lennénk.
Inni éppen ezért csak ásványvizet iszunk. Főzéskor mondjuk még a csapvizet használom, dehát akkor felforr.
Amikor érdeklődtem 2 éve a vízműveknél, hogy miért ilyen a víz, az volt a válasz, hogy túl rövid idő alatt túl sokan költöztünk ide és ezért nem bírja a rendszer, de majd bővítik.

 

Made by Lena