2009. március 26., csütörtök

Vérvétel


Reggel miután bevittük Kristófot az oviba, rögtön buszra szálltunk Dáviddal és mentünk a vérvételre a kullancsos dokihoz. Jófej volt Dávid, mert nem sírt sem útközben, sem a váróban. Vérvételkor igen, de szerencsére most elsőre sikerült vért venni, így nem tartott sokáig. Közben kiderült, hogy ez a doki eredetileg gyermekgyógyász és azt javasolta, hogy mindenképpen vetessük ki amilyen gyorsan csak lehet mindkét gyerek orrmanduláját. Teljesen logikus volt, amit mondott. Mivel ezek az oviból hazahozott vírusok és az oviban minden gyerek ugyanazokat az antibiotikumokat kapja így a vírus már sikeresen kivédi ezeket a gyógyszereket. Ezért is van az, hogy az AB alatt jobban van picit, de amint vége a gyógyszernek visszaesik. Állítólag, ha kivennénk a mandulájukat, ez azonnal megszűnne.
Az a baj, hogy múltkor az arcöblítés kapcsán pedig azt olvastam, hogy nem a mandulakivétel a megoldás, hnem az arcüregmosás. Tényleg jó lenne orvosnak lenni, mert így nehéz eldönteni, hogy kinek van igaza, amikor mindenki teljesen logikusan vezeti le az indokait. Na mindegy. Vérvétel eredménye a napokban meglesz és 5 % az esélye annak, hogy nem lesz jó az eredmény. Akkor újra kell kezdeni az egészet. Ha viszont pozitív elmozdulás van, akkor nem kell több szűrés!:)

5 megjegyzés:

amilgade írta...

:-) Ez az 5%, igazán jól hangzik. Az orrmanduláról nem sok mindent tudok. A férjemnek, és apukámnak is kivették, és még a hiányuk miatt nem volt orvosi problémájuk (kop-kop). Viszont a torokmandulát vészes kivenni.

Viki írta...

Remélem, nem esünk bele:)
Kristófnak ma reggel megint hőemelkedése lett és fáj a füle, úgyhogy ha meggyógyul, akkor most már biztos ki lesz véve az orrmandulája, mert már bőven indokolt a műtét.
Nekem mindkettőt kikapták és utána valóban nem voltam beteg annyit.

Babi néni írta...

Nem szeretnék beleszólni, mert nem tudom pontosan, hogy mi van a kisfiaddal, de egyiket sem szokta Jeti javasolni (ő orvos).

Ő nem engedte kivenni a fiainak (idővel ki is nőtték), mert az övét kivették kiskorában és azóta is csak a baja van vele.

Jetinek az orrmandulaműtét során megsértették az Eustach-kürtjét, hegesen gyógyult és nyitva maradt, ezért a torkából felmegy a középfülébe a kórokozók. Évi 3-6x fáj a füle.

Másodszor, a torokgyulladásai sokkal súlyosabbak szoktak lenni. Kifekélyesedik a torka és teljesen elmegy a hangja.

Az orvos hozzáértését nem szeretném megkérdőjelezni, de ha vírusfertőzésre antibiotikumot ad, akkor nem véletlen, hogy manapság inkább csak vért vesz, gyerekek kezelése helyett! Az antibiotikumok ugyanis kizárólag a baktériumok ellen valóak...

A vírusfertőzések közül csak nagyon kevésre van pár antivirális szer, de a náthára, influenzára nincs, nem is lehet, mert ezek a vírusok nagyon könnyen mutálódnak! Ez az oka, hogy évente új influenzavakcina van. A veszélyes vírusos megbetegedések ellen ezért vannak a kötelező védőoltások.

Az arcüregmosás akkor ajánlott, ha van pangó váladék az arcüregben. Viszont a tapasztalatok szerint ha egyszer elkezdték, akkor mindig kelleni fog. A vízpréssel felszakítják a hártyáját - ami szűkíti a nyílást és gyakran megsérül, aminek következtében elszarusodó laphámsejtek türemkednek be az üregbe és időről-időre begyulladnak.

Hidd el, ha megfelelő gyógyszert kap a beteg és kellő ideig szedi, akkor idővel meggyógyul. Ha folyik az orra, orrcseppezni kell, hogy a füle ne gyulladjon be a hátracsorgó váladéktól. És a régi, bevált dolgok is segítenek: meleg mézes tea, sok narancslé, limonádé (igazi narancsból, citromból) hasmenéskor sós ropi, pászka és keksz stb.

Valóban vannak olyan antibiotikumok, amire kialakult rezisztencia, viszont akkor a szedése során sem javul a beteg állapota, mert az ilyen szerre a baktérium egyáltalán nem reagál. Ezért fejlesztik a gyógyszergyárak az újabb és újabb készítményeket. A régi és hatástalan szereiket (és persze a közben károsaknak bizonyulókat is) pedig nem ajánlják további felírásra az orvosnak.

Azért bízok Jetiben, mert amikor a mi gyerekeink és ismerőseink (gyerekeikkel) megbetegednek, Jeti terápiája mindig beválik.

Viki írta...

Félreérthetően fogalmaztam. Nem a tegnapi doki írkálja fel az AB-t vírusra, hanem a gyerekdoki. A tegnapi kullancsszakértő és szerintem ért hozzá. Dávid egy éve összeszedte élete első és egyetlen kullancsát, ami persze, hogy Lyme-kórt hordozott.:( Tegnap voltunk az utolsó kontrollon, hogy megtudjuk meggyógyult-e. Az AB-ék a vérvétel miatt kerültek szóba, hogy nem befolyásolják-e negatívan az eredményt. Ezen aggódtam.

Arcüregmosás hátrányát jó, hogy leírtad, mert ezt persze senki nem hangoztatta. Legalább már nem kacérkodom a gondolatával.

Kristófnak a manduklakivétel azért fontos a fülészorvosunk szerint (és már én is támogatom), mert szegény gyerek okt. 23 óta folyamatosan beteg a fülével és már rengeteg AB-t kapott. Most is 38,4.:(

Babi néni írta...

Nyilvánvaló, hogy arra kell hallgatni, aki kezeli. :o)

Én csak leírtam. :o)

Akkor bocs, az orvostól. :o) Az is igaz, hogy az orvosok sokszor feleslegesen írják fel az antibiotikumot.

 

Made by Lena