2007. december 22., szombat

Dádi



Erről a kiskacsáról azonnal Dávidra asszociáltam:) Erőteljes hasonlóságot mutatnak, ráadásul Dávid imádja is a kacsákat, azaz "katyákat". A "cs" betű helyett előszeretettel használja a "ty"-t. Így a nagy haverja, Füles is "tyatya vagy tyatyi" néven fut. Fülest egyébként mindenhova vinni kell, ami azért furcsa, mert Kristófnak nem volt ilyen játéka. Neki a textilpelus a mindene. Ami talán azért előnyösebb, mert van belőle 50 db, így könnyen pótolható. Fülesért viszont már párszor átkutattam az egész lakást, mire nagy nehezen előkerült valamelyik doboz mélyéről. A doboz mélyéről jut eszembe a rengeteg játék. Nem tudom, hogy mások hogyan kezelik ezt a helyzetet, de mi lassan belefullaldunk a játékokba. Kb. 3 hónappal ezelőtt ráment 2 napom, hogy nagy papírdobozokba tematikusan szétválogattam a legókat, kocsikat, plüssállatokat, könyveket minden apró játékot. Felesleges volt. Egy hét múlva már az volt a játék, hogy a dobozokat tologatták a lakásban, majd amikor elkezdtek szerencsétlen dobozok szétszakadni, rájöttek a kisöcsik, hogy meg kell őket szerelni. Mondanom sem kell, hogy ez okozta az összes vesztét. Csak 2 extrastrong műanyag doboz élte túl a srácok jószándékát. Szóval a gyerekszoba most elég kaotikus látványt nyújt és ez pár napon belül csak fokozódni fog. Dehát nem lehet, hogy ne kapjanak játékot!
Visszatérve Dávid szókincsére. Kb. 10 szót használ rendszeresen, ezek:
1. a már említett "tyatya"
2. amint Füles a kezébe kerül, reflexből nyomja, hogy "beeee", ez szintén egy plüssállatot jelent, egy bárányt. Úgyhogy jól sejtitek, ilyenkor kezdődik az újabb köröm.
3. "peus", ez a textilpelus. Ha beülünk a kocsiba rögtön kell, de ezt legalább könnyen előkerítem.
4. a teára is mond valami hangsort, amiről tudom, hogy az, de nem tudom leírni. Bár tegnap ráutaló magatartással élt. Kezembe nyomta az ásványvizes üveget, a cumisüvegét és mutogatott a konyhában a szekrényre, ahol a teája van.
5. "mama", neeeeem, ez nem én vagyok, hanem Ákost hívja így
6. 'anya", hát ebbe a kategóriába már én is beletartozom, de ide sorolandó még Kristóf, apukám és anyósómék
7. "Ka nagy", na ez anyukám
8. "piersz", ez az ötödik szó volt kronológiai sorrendben és a piercingemet jelenti:)
9. "dísz", imádja a karácsonyi dizájnt, ezért ha délután autózunk, mindkét srác folyamtosan anyázik és mutogatják, hogy dísz, dísz. Már álmomból felébresztve is nyomom, hogy milyen díszek vannak az utcánkban.
10. "csiz", "ke" ez a csizma és a kesztyű, összefoglaló néven "uhák", azaz ruhák. Egyik gyerekem sem mondja az "r" betűt. Lehet, hogy nem Kristófnak kellene beszélni tanítania Dávidot?:))

Nincsenek megjegyzések:

 

Made by Lena