2009. május 28., csütörtök

HTB kisokos


Délelőtt 2 órán át telefonálgattam és okosodtam.
Ugyanis vészesen közeledik a szabim vége. Na jó még 2 hónap, de azért nem árt időben képbe kerülni. Ma azt a verziót játszottam végig, hogy mit kell csinálni, ha valaki háztartásbeliként (amely fogalom már nem létezik, de ezzel lehet a legkönnyebben elmagyarázni hivatalos helyeken, hogy mire is gondolok) otthon marad.
Az APEH, az OEP, az ONYF és a Magánnyugdíjpénztár szerencsére ugyanazt mondta.:) Azaz:
a munkaviszony megszűnését követően a 09T1011-es nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani az APEH részére. Minden hónap 12-ig 4.500 Ft-ot kell befizetni az APEH számlájára vagy csekken (ekkor be kell menni az ügyfélszolgálatra, mert az adóazonosító jelemre előre nyomtatott csekket készítenek) vagy átuttalással is lehet fizetni. Amúgy 150 Ft/nap, ha nem teljes hónapról van szó.
Ez az összeg pénzbeli ellátásra nem jogosít, csak egészségügyi ellátásra, azaz orvosi ellátás, kórházi kezelés és a gyógyszerekhez a támogatás. A nyugdíjhoz szüséges szolgálati időbe sem számít bele ez az időszak, de ha azt szeretném, hogy beszámítson, akkor az ONYF-fel külön megállapodást lehet kötni, többet fizetni és akkor rendben van.
A Magánnyugdíjpénztárhoz semmit nem kell bejelenteni, ha újra lesz munkaviszonyom, akkor majd a munkáltató megteszi a szükséges lépéseket.
Az OEP-t is az APEH értesíti, tehát külön nekik sem kell szólni.
Jelenleg, ha valakinek nulla jövedelme van, akkor nem kell adóbevallást kitöltenie (tehát nullást sem), de persze ki tudja mi lesz a szabály 2 év múlva.;-)
Azt hiszem semmit sem felejtettem ki.:)
Szóval 4.500 Ft-ért cserébe itthon lehet maradni. Ez azért volt jó hír, mert eddig 20.000 Ft körüli összegről hallottam.

2 megjegyzés:

Barbi írta...

Ez akkor is durva, hogy nincs munkád és még te fizetsz. Elmebaj az egész rendszer...

Viki írta...

Főleg, ha azt nézem, hogy nem azért maradok itthon, hogy lógassam a lábam, hanem gyermekeket nevelek. Abszolút nem értem, hogy miért csak 3 gyerektől működik a főállású anyaság intézménye! Legalább annyi kedvezmény lehetne, hogy ha pénzt nem is adnak, de legalább biztosított legyek.

 

Made by Lena