2008. december 2., kedd

A matekos:)


Ma megint bedőlt az egyik nevelési elvem.:) Nevezetesen, hogy a gyerekeim nem tanulják meg a számokat és a betűket, mielőtt iskolába mennének. Lehet, hogy hülyeség, de valahol azt olvastam, hogy azok a gyerekek, akik ezen ismeretekkel rendelkeznek, unatkoznak elsőben, nem figyelnek és így az új infókról is lemaradnak azaz rossztanulók lesznek. Nekem logikusnak tűnik, de persze soha nem volt még iskolás gyerekem.;-)
Mindenesetre Kristóf a számokat profin fogja tudni, ugyanis ma egész délután és este az adventi naptár előtt állt és azt játszottuk Kristóf kérésére, hogy:
  • melyik szám melyik (abban a sorrendben, ahogy a naptáron van, a Télapóson)
  • mondjak egy számot és ő megkeresi
  • mutassak rá egy számra és ő megmondja
  • 1-24-ig sorban mondja a számokat és meg is keresi
Miután már tényleg nagyon egyhangú volt az egész (mármint nekem), kitaláltam, hogy mondja meg Kristóf, hogy mikor evett több almát, ha ötöt evett vagy ha hetet. Illetve, mikor látott kevesebb cicát az utcán, ha 12-t vagy 8-at. Na ez is akkora siker aratott, hogy még fürdetés közben is végig ilyen feladatokat kellett kitalálni. Ekkor már Ákos állta a sarat, Dávid meg kockásra unta magát.:)
Végül pedig kitalálta Kristóf, hogy csináljunk egy nagyon nagy számolós táblát, amin minden szám rajta van.:) A végtelen fogalmába még nem vezettük be (valami meglepi maradjon a suliban is), de egy 100-as táblát azért kreálunk.

(a jelek szerint sikeresen örökítettem a számmániámat:)))

4 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Didaktikailag tökéletes volt a monotonnak nevezett pontokba szedett eljárás egyébként. Figyeld meg az első két feladatnál ő , mármint a gyerek még csak mozgással reagál az új-tanulandó dolgokra és amikor már kicsit ismeri, akkor próbálja meg vissza mondani és! megengedett a hibázási lehetőség, persze nagyon ügyes volt, ugye?!

Viki írta...

Igen, elég jól vette az akadályokat:) Bár az még kicsit döcögősen megy, hogy ha a kettes elöl van és van mögötte egy másik szám is, akkor az "huszon-" és a kettőt nem kell újra mögé mondani, tehát pl. a 24, az huszonkettőnégy volt párszor, de azt ő is érezte, hogy nem stimmel, mert százig el tud számolni és nem rémlett neki ilyen szám:)

amilgade írta...

:-) Eszes kissrác! Szerintem ne félj, hogy unatkozni fog a suliba. Mert lehet, hogy olyan általános iskolába íratod, ahol csak úgy nyomják az anyagot!
Egyébkéntén is olvastam számoltam amikor elsőbe mentem. Le is betegedtem, és több mint 1 hónapig otthon dekkoltam. Az előzetes tudásom ekkor életmentőnek bizonyult.

Viki írta...

Megnyugtattál!:)

 

Made by Lena