2008. március 31., hétfő

Kakaós kuglóf (recept)


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak Dr Oetker instant élesztő
  • 0,5 dkg só
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 4 db tojássárgája
  • 26 g kakaó
  • 2 dl tej
Elkészítés:
  • a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyesdést készítünk, amibe beleöntünk 1 dl langyos tejet, az élesztőt és 1 kávéskanál porcukrot. A gödör széléről hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk és 15 percig kelni hagyjuk (sütőben: 50 fokon)
  • 15 perc után hozzáadjuk a többi hozzávalót, kivéve a kakaót! (a vajat pedig felolvasztva) és a robotgép dagasztó spiráljával alaposan összekeverjük
  • a tészta felét kivesszük egy tálba
  • a másik felébe beleszórjuk a kakaót és robotgéppel tovább keverjük, pici tej még lehet, hogy kell bele
  • mindkét tálat konyharuhával letakarjuk és kétszeresére kelesztjük (kb. 25-30 perc)
  • kuglófformát vastagon kikenünk vajjal
  • a tésztákat átgyúrjuk és a formába tesszük (alulra a vaníliást, majd rá a kakaóst)
  • letakarva 1 órán át kelesztjük a sütőben 50 fokon
  • majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30 percig sütjük
Ha valamit rosszul fogalmaztam szóljatok!:)

2008. március 30., vasárnap

Robbanó csoki


Ki volt az az agyas, aki tüzijátékot tett a csokiba??? Éppen besegítek a srácoknak a nyuszicsokikba, de már fél órája bizsereg a pofám, mert valami kreatív okoska a pattogós cukrot beletette a milkatojásba!

Beszélni tanulunk


Dávidnak mondogatom egy ideje, hogy kapja össze magát beszédtechnikailag, mert Kristóf is 2 éves korától kezdett el igazán dumálni és kb. 3 hónap alatt felturbózta magát profi szintre.
Talán többször mondhattam a kelleténél és picit berágott a Kicsike, mert ma a következő dolog történt: bementem egy próbafülkébe (mert ugye nincs egy göncöm se, amit...:)) és természetesen mindkét gyermeknek be kellett nyomulnia velem. Csak azért engedtem meg, mert nem függöny volt, hanem zárható ajtó. 2 perccel később kiderült, hogy mekkorát bakiztam. Ugyanis Dávidnak pont két percbe telt mire sikerült kinyitnia a zárat, nekem pedig 2 percig tartott levenni a ruháimat...
Mindegy túltettem magam az eseten, gyereket visszaültettem Kristóf mellé a kisszékre. Mire megszólalt Kristóf, hogy de szexi vagy! És röhögött! Dávid pedig rögtön kontrázott szintén nevetve, hogy "Szexi! Szexi!" Természetesen akkor mondta először ezt a szót.
Azt nem tudom, hogy hányan voltak a mellettünk levő fülkékben, de azt elég jól el tudom képzelni, hogy miket gondolhattak a "kedves anyukáról".:)

(Senki ne felejtse el, hogy Kristófnál a szexi szó meztelent jelent!)

Létfontosságú eszközök


Olyan érzésem van most a konyhánkkal, mint a számítógépes stratégiai játékokban, amikor szintet lép az ember. Ugyanis ma a következő dolgokat sikerült beszereznem: 6 db különböző méretű sütikiszúró forma, műanyag spatula (erről csak sejtettem, hogy mi, amikor olvastam egy receptben, hogy ezt kellene használnom a következő lépésnél, de mint kiderült jól sejtettem), fokhagymanyomó, hústűk, kuglófhoz bazi hosszú próbatű, konzervnyitó (ezzel rendelkeztünk korábban is, de pár hete eltűnt).
Azt gondolom, hogy a kezdő szettemhez képest (1 db műanyag tányér, kanál, kés, villa, bögre, fakanál, kislábos és serpenyő) már elég jól állok.:) Főleg, ha belegondolok, hogy kb. öt évig nem is éreztem szükségét bármilyen szintű bővítésnek.

2008. március 29., szombat

!


Ünneplés:)

Délelőtt még gyorsan megsütöttem ezeket a kis lekváros linzereket, de annyira nem ájultam el tőlük. Mármint ízre jó, de a tésztáját egyszerűen nem lehetett normálisan kinyújtani. A sütőpor tasakján találtam a receptet, de majd lehet, hogy keresgélek máshol is.
A szülinapi torta Sacher volt, de megjártuk vele, mert minimum 2 napos, pedig ma délre kértük, hogy legyen kész. Rájöttem, én voltam az amatőr, mert a legkorábbi időpontot nem határoztam meg.:) Legszívesebben visszamennék a cukrászdába, mert itt van tőlünk gyalog 10 percre. De nem cirkuszolok. Csak nem veszünk többet ott semmit. Remélhetőleg úgyis belejövök lassan a tortasütésbe is.:))
A lényeg, hogy Dávid nagyon élvezte az ünneplést. Teljesen vette az adást, hogy ő van a központban.:) Itt voltak a szüleim és Hugi is, akiket nagyon szeret Dávid, már csak ezért is jó kedve volt, de a tortától, lufiktól és az ajándékoktól teljesen lázba jött. Kapott egy akkora kukás autót, ami 40 kg-t elbír, így holnap megy is ki a kertbe, mert brutál hangja van a lakásban. Lett egy rollere is (szintén kerti projekt) és annyira profi Dávid, hogy rögtön tudott vele menni. Persze bejátszott egy újabb legó, és mivel sapkamániás a kishapsi, Hugitól leesett neki egy szuper tavaszi sapesz és egy tök jó csíkos póló is. Amúgy az ajándékkeresgélés közben rájöttem, hogy a második gyereknek egyszerűen már képtelenség bármit is venni. Ugyanis az elsőnek már minden játékot megvettünk (mármint az értelmesebbeket) és 2 év alatt nem lett annyi újdonság, hogy kényszert érezzek bármire is. Gondolom ez pár évig még így lesz, azaz amíg nem alakul ki a saját kis hobbyjuk, ízlésük. Szóval nem volt egyszerű kitalálni, hogy mit is kapjon, de az legalább jó, hogy mindkét gyermek örül a másik szülinapján is.:) Decemberben már Dávid is eljátszott Kristóf ajándékaival és most Kristóf is totál odavan minden mai újdonságért.

Szülinap


Ma 15:25-kor lesz 2 éves Dávid!!!:)

2008. március 28., péntek

A holnapi reggelink

Az előbb vettem ki a sütőből ezt a kakaós-vaníliás kuglófot! Ekkorára még soha nem sikerült! Úgyhogy ezt a sütőben való kelesztést csak ajánlani tudom!
Ha valakit érdekel a recept, szóljon és beírom!:)

2008. március 27., csütörtök

Próbálkozás


Kristófot ma éppen fegyelmeztem, amikor közölte, hogy "El foglak vinni téged kórházba, hogy nézze meg a doktor bácsi, hogy miért mondod mindig azt, hogy nem szabad."
A végét majdnem elröhögte, úgyhogy a fapofát még gyakorolnia kell, de megnyugodtam, hogy lesz itt humor pár év múlva.:)
Mondjuk az ötletet némileg tőlem lopta, mert kínomban már azt mondtam neki párszor, hogy ha nem hagyja abba a hisztit elviszem a dokihoz, hogy vizsgálja őt meg. Tudom, tudom, ezek után ne csodálkozzak, hogy amint belépünk a rendelőbe, már ordít. De! Ha ez lenne az ára a hiszti megszüntetésének (mármint, ha orvost lát, akkor visít), simán beleegyeznék!

2008. március 26., szerda

Túrós-magos bagettek (recept)


A Dr. Oetker tett be rengeteg újságba az instant élesztőjéről reklámanyagot és abban találtam a receptet.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 1 tasak Dr. Oetker instant élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 250 ml langyos víz
  • 250 g zsírszegény túró
  • 4 evőkanál olívaolaj
Díszítéshez:
  • szezámmag, mák, köménymag, durvább szemű só
Elkészítés:
  • a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk és az élesztővel jól összekeverjük
  • hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) magas fokozaton kb. 5 perc alatt jól összedolgozzuk
  • a tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk (alsó-felső sütésre tettem be a sütőbe 50 fokon 25 percre)
  • a tésztát enyhén belisztezett munkalapon még egyszer jól átgyúrjuk és négy egyenlő részre osztjuk
  • formázzunk kb. 40 cm hosszú hengereket a tésztából és helyezzük a tepsibe
  • kenjük meg a bagettek tetejét kevés vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal, mákkal, szezámmaggal vagy durva szemű sóval
  • végül a tetejüket ferdén vágjuk be és hagyjuk a tésztát még 30 percig meleg helyen kelni (ismét sütő 50 fok)
  • a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a bagetteket megsütjük
Alsó és felső sütés:
  • kb. 200 fokon (előmelegítve)
Légkeveréses:
  • kb. 180 fok (előmelegítve)
Gáz:
  • 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő:
  • kb. 25 perc

2008. március 25., kedd

!!!!


Nem azért, de ez a bagett ááááállat jó lett!!!!:))))

Aki bújt, aki nem...


Egyik délelőtt jutott eszembe, miközben a szokásos körömet futottam (reggeliztetés, szellőztetés, mosógép-, mosogatógép beindítása, ruhák leszedése stb.), hogy milyen jó, hogy van pár biztos dolog az életemben. Pl. ha kell még pár pohár a mosogatógépbe, akkor elegendő bemennem a dolgozóba és Ákos asztalán tuti, hogy kóborol 1-2. Vagy ha kevés a szennyes a sötét menetbe, akkor is van néhány tuti tippem, ahol biztos megbújik egy-két mosnivaló ruha.
Ezek a dolgok egyébként pszichésen is jól hatnak, mert legalább úgy érzem, mintha "tökös gyerek" lennék a háztartásvezetésben.:)
Azért akkor sem dőlnék a kardomba, ha a koszos poharak csak a konyhában táboroznának és ha kivételesen a szennyes ruhákért sem kellene kommandózni.;-)

A 2 kishapsim:)

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy így megszeretgetik egymást.:)

Túrós-magos bagettek


Hoppá, hoppá, mit tudok!!!:)) Életemben először megpróbálkoztam némi bagett kreálással és elég pofásan néznek ki, ugye?:) Na jó, ennyire látványosan nem ájulok el magamtól, csak majd ha leszakadtam a klaviatúráról. :D Ízügyben még nem tudok nyilatkozni, mert éppen hűlnek, de kb. 1 óra múlva teszteljük őket.

2008. március 23., vasárnap

Víz


Kristóf előszeretettel nevelgeti Dávidot. Ám ez általában csak annyit jelent, hogy elveszi tőle azt a játékot, amivel Dádi éppen játszik, azzal a felkiáltással, hogy Dávid még pici hozzá. Ma viszont hatalmas szívességet tett nekem! Teljesen magától elkezdte magyarázni Dávidnak, hogy ne igyon annyi teát, ő is vizet iszik és az milyen finom. Illetve, ha elfogy a teája, akkor majd vizet kérjen, mert az a legjobb. (tudom, elég eminensen hangzik, de ő néha ilyen...tudjátok, nem rám hasonlít:))
El is fogyott Dávid teája, megjelent a konyhában és közölte, hogy vizet kér. Azért, amíg öntöttem a vizet, párszor rákérdezett, hogy nem tea-e esetleg mégiscsak talán lehetne-e. Ám nem tiltakozott, amikor végül megkóstolta, sőt nagy lelkesen mutogatta mindenkinek, hogy vizet iszik.:) Igaz, hogy nem gurította le olyan gyorsan, mint a teát, de az is valami, hogy egy deci vizet megivott!:) Úgyhogy nem reménytelen a nyári vízprojekt!:)

Csokis reggel:)

És hogy a reggelünkről is ejtsek néhány szót:

Kristóf el van ájulva a biciklitől, bár első körben gyakorlatilag kérdőre vont, hogy ő most miért is kapott bringát, amikor azt mondtam, hogy a Nyuszi nem hoz ilyen nagy, nehéz dolgokat. Végül meggyőzte magát, hogy biztos azért, mert olyan jó gyerek volt. Khmm...
Egyébként kicsit paráztam, hogy mekkorát fog esni az első alkalommal, amikor kipróbálja, mert eddig kontrás kerékpárja volt, ez viszont kézifékes. Jól vette az új kihívást és olyan jó volt látni, hogy mennyire tetszik neki, hogy újra bringázhat! Ráadásul sokszor mondta is, hogy mennyire örül neki és milyen szép és miyen jó.:))

Dávid pedig ma meglepő módon a következő új szót mondta: tojás. Ja és kiderült, hogy hatalmas tehetség csokikeresésben, ugyanis tegnap este részben kínomban részben, hogy nekem is maradjon valami, az utolsó csokitojást jó magasra tettem a szagelszívó peremére. Kb. a második percben találta meg Dávid...

A Menü


Ebédre a következő névre hallgató eledelt kreáltuk Ákossal: töltött sertéskaraj rozmaringos morzsabundában. Mivel leírni is alig tudom a kaja nevét, megjegyezni pedig végképp nem sikerül, ezért az elkészítéséhez sem fűztem nagy reményeket. Mint menet közben kiderült Ákos sem. Pedig!!! Olyan frankó lett, hogy Kristóf két komplett adagot evett belőle és Dávidnak is csúszott. Bevallom, nem kóstoltam, de nagyon jól nézett ki.:) Viszont én is dugig tömtem magam. Ugyanis tegnap vettünk tzadzikit (és meglepő módon végre finomat fogtunk ki) és azt ettem krokettel és sültkrumplival. A krokett is új próbálkozás volt, mármint a típusa, de olyan finom, mintha krumplipürét paníroztak volna be! Na most, hogy így írom rájöttem, hogy elég bevállalós volt ez az ebéd ennyi új dologgal. Viszont régen ettem ilyen jót...itthon.

A mai sikeren felbuzdulva, el is határoztuk, hogy aktívabban próbálgatjuk az új kajákat. Azért van folyamatosan többes szám, mert még mindig nem nyúlok hozzá a nyers húshoz, hiába győzködöm magam már egy ideje. Sőt, a karajnak mint az ma kiderült, a szagát sem nagyon csípem úgy nyersen, ráadásul nem is tudom megítélni, hogy szép-e a hús vagy sem. Szerintem mindegyik gusztustalan és kukáznám. Így Ákosra hárul a hússal való foglalkozás, de szerencsémre ő is szeret szorgoskodni a konyhában.:)



Húsvét


2008. március 22., szombat

Baileys


Ugyan pár nappal ezelőtt nem célzásnak szántam, hogy nincs itthon semmi agysejtpusztító itóka számomra, ám mégis célba találtam.:) Ma ugyanis kaptam egy nagy üveg Baileyst Ákostól!:)) Hmmm...mennyei!

2008. március 21., péntek

Márványos keksz ismét


Ezt sütöttem ma uzsira! Múltkor nem tudtam képet csinálni róla, ezért most pótlom.:) Az amerikai keksz tésztája is várakozik már a hűtőben. Abból párat megpróbálok Húsvétra is megmenteni.:)

Durva!



Tegnap kivégeztem az Ártatlan embert!
Na jó, nem mentem át hóhérba, csak kiolvastam egy könyvet. John Grishamtől. Azt csak az utószónál tudtam meg, hogy miért volt annyira tragikus, mondhatnám sz@r. Addig csak szívtam vele és szidtam, hogy hogyan lehet ilyen pocsék módon írni, amikor rá ez nem is jellemző. A történet viszont érdekelt, ráadásul vártam, hogy a narrátoros stílus mikor vált át élvezhetővé. Nem váltott. Mint kiderül azért, mert ez a könyv műfajilag tényfeltáró irodalom osztályba sorolható. Azaz megtörtént. Akkor pedig azon akadtam ki, hogy igaz, amit olvastam! Nevezetesen, olyan frankón működik az amerikai igazságszolgáltatási rendszer (gondolom nem csak az amerikai), hogy könnyedén kerülnek ártatlan emberek a Siralomházba ill. börtönbe. Igazán megnyugtató!

:)

2008. március 20., csütörtök

Bringa


Ééééés végre találtunk Kristófnak egy tök jó bringát!!!!:) Már fent figyel a padláson és a kiskrapeknek gőze sincs róla, mert olyan profin intéztük a vásárlást. Dávid végül nem kap bicajt, mert nem hajlandó tekerni, sőt még csak nem is próbálkozik. Úgyhogy jövőre halasztottuk, ő úgyis jól elvan a motorral! Holnap veszünk neki pár kisebb játékot és Nyuszi kipipálva. Ugyanis a lényeget, a kb. 400 darab apró kinder- és milkatojásokat, nyuszikat ill. pici csokikat már 2 hete megvettem. Jó móka lesz eldugdosni őket a lakásban!:)

Virágok


Mivel ma közvetlenül a kerítések mellett haladtunk el, betekintést nyertem minden kertbe és meglepődve tapasztaltam, hogy tele vannak virágokkal!!! Tulipán, jácint, a többit nem ismerem fel.:) Bakker! Mikor kellett kiültetni ezeket? Hétvégén én is vettem mindenféle magokat, de azt hittem hogy bőven van még időm kertészkedni. Hiába a lakótelepi gyerek, az lakótelepi gyerek!

Séta


A napokban rájöttem, hogy elég nagy hibát követek el hetek óta. Nevezetesen azt, hogy mivel félnek a fiúk a kutyáktól, ezért az úttesten sétálok velük. Nyugis környéken lakunk, alig jár autó, úgyhogy ezért nem esett le eddig, hogy ezt mégsem kellene. Mert mi lesz, ha máshol sétálunk, ahol nagy a forgalom? Meg különben is, ne szokjanak rá. Így hát tegnap erőt vettem magamon és a fél órás kis körünket a járdán tettük meg. Hmmm...az idegeim cafatokban lógtak a végén, ugyanis mindkét gyerek ezerrel hisztizett, de nem adtam fel. Ma szintén elindultunk, felkészültem rendesen (mivel semmi alkoholt nem találtam itthon, azaz olyat, amit én is szeretek, benyomtam fél doboz konyakmeggyet, hátha az is segít idegnyugtatóként) és meglepő módon sokkal jobban ment, mint tegnap. Egyszer kellett csak kimennünk az úttestre, mert akkor tényleg akkora kutya volt a kerítés mögött mint én és még ugatott is. Szóval ezt jogosnak ítéltem. Azért Dávid egyfolytában nyafogott, de Kristóf legalább már nem. Lehet, hogy az is sokat segített Kristóf esetében, hogy szóban is ráerősítettem és sziklaszilárdan kijelentettem, hogy vagy a járdán sétálunk vagy soha többet nem jövünk ki.

Ki érti ezt?


Az előbb szakadt a hó, most pedig százágra süt a nap! És még csak 15 perce követem az esményeket. (alszanak a skacok és eddig én is Kristóf mellett olvasgattam az ágyban)

2008. március 19., szerda

Előnyuszi


Délelőtt sétához készülődtünk, Kristóf már kint várakozott az ajtó előtt az udvarunkban, majd nagy kiáltozásokba kezdett, hogy a szomszéd kisfiúhoz már megjött a Nyuszi! És tényleg!!!!
Már egy hete számoljuk vissza, hogy hányat kell aludni a Nyusziig és naponta kb. ötvenszer beszélgetünk a Nyusziról, tehát totál elhiszi és várja. Ezek után némileg rosszul érintett, hogy a közvetlen szomszédunk kitett az 1 éves gyereke ablakába mára virradóra egy bazi nagy halom csokitojást és -nyuszit. Ma nem találkoztam a lánnyal, de azért ha összefutunk holnap rákérdezek, hogy ezt mégis hogy sikerült összehoznia. Hasmenése volt a Nyúlnak???
Kristófot szerencsére megnyugtattam, hogy nem feledkezett meg rólunk sem a Nyuszi és abszolút korrekt módon számolunk, csak azért jött hamarabb a szomszédba, mert biztos elutaznak a hétvégén. Biztos.

Memóriajáték


Ma délben Kristóf valamitől nosztalgikus hangulatba került és elkezdett kérdésekkel bombázni. Először könnyű volt, mert csak arra volt kíváncsi, hogy Fóton (előző lakásunkban) hol ült az asztalnál. Utána felsorolt pár játékot, hogy melyik volt meg Fóton és melyiket kapta azóta. Majd valahogy eljutott oda, hogy mondjam meg neki, hogy melyik játékokat kapta a harmadik (!) szülinapjára. Megkértem, hogy ne szórakozzon velem, azt sem tudom a negyedikre miket kapott. Ez némileg rosszul esett neki, viszont simán felsorolta magától, hogy hogyan is volt az a harmadik szülinap, sőt a Karácsonyt is elmondta és még Dávid ajándékaival is tisztában volt 16 hónap távlatából. Próbáltam összeszedni emlékmorzsákat a témakörből és asszem mindent jól mondott. Enyhén alázósra sikeredett az ebcsi. Esküszöm, mostantól jegyzetelni fogok!

2008. március 18., kedd

Piskótatekercs

Ma délután úgy gondoltam, hogy a 3 évvel ezelőtti kudarcom után újra erőt veszek magamon és megpróbálkozom a piskótatekerccsel. Múltkor ugyanis egy hatalmas bránert sikerült sütnöm ezen címszó alatt, aminek utóbb kiderült az volt az oka, hogy túl pici, ám magas tepsiben sütöttem.
Most csak annyit rontottam el, hogy rossz felét tekertem fel a konyharuhával (a nagy matekos:)), ezért lett ilyen kevés rajta a tekerés. Na majd legközelebb, ugyanis a fiúknak nagyon ízlik.:)

Háziasszonykodás

Hogyan lehet profi háziasszonnyá válni?
Komolyan gyötrődöm ezen egy ideje, mert a jelek szerint semmi affinitásom a háztartásvezetéshez. Anyukám a 30. szülinapomon törődött bele és közölte, hogy "Kislányom, én mindent megpróbáltam, de te egyszerűen nem erre születtél!" És tényleg mindent megpróbált, lévén tisztaságmániás és gyerekként rengeteget kellett segítenem. Ragyogott is a kéglink és minden elvágólag volt mindennel, de milyen stresszek árán! Szóval igazán örültem mutter kijelentésének, de 10 évesen sokkal jobban meghatott volna a dolog, mint mostanság, amikor is hiába nem erre születtem, csak nekem kell(ene) megcsinálnom a nagy részét. Ez most nem siránkozás, hanem komoly probléma, ugyanis tényleg gőzöm sincs arról, hogyan lehet megszervezni azt, hogy mindig minden rendben legyen. Ráadásul hajlamos vagyok a takarítás rovására mindenféle programokat szervezni. (mert szerintem az sokkal fontosabb)
Gondolkoztam azon, hogy egy határidőnaplóba előre beírom, hogy polctörlés, ágyneműcsere, ablakmosás, függönymosás stb., de úgysem nézném meg a mumus füzetet (pusztán feledékenységből). Plusz lusta is vagyok ilyet vezetni...de valamit ki kellene találni, hogy hatékonyabb legyek.


Mondjuk tisztaság- és rendmánia szempontjából a legdurvább a családban az egyik nagynéném (egyedülálló), aki harmincas évei közepén járhatott, amikor előadta, hogy ő a Dallast csak hallgatni szokta péntek esténként, mert amikor az kezdődik, akkor ő éppen a fürdőszobában tart a takarítással, mégpedig a 2. csempesor nyolcadik csempéjénél.:)



Na jó a csempesoros részt már csak én képzeltem hozzá, de tuti, hogy nem járok messze az igazságtól;-)

?

Mekkora biznisz lenne türelmet árulni???!!!

Szerelés


Gőzöm sincs, hogy hogyan csinálják a srácok, de minden nap szétcsavarozzák a kisasztal lábát. Ákos gépi csavarhúzóval teszi be a csavarokat, ők pedig (leginkább Dávid) puszta kézzel kiszedik. Ma ráadásul majdnem fel is dugta az orrába az 1 cm-es kis csavart Dávid, természetesen szúrós véggel. Még jó, hogy az orrom előtt próbálkozott a mutatvánnyal! 5 perccel később pedig úgy állt fel a kisszékére, hogy előtte rátett egy műnyag kis ládát és arra is ráállt, csak hogy még jobban elérje a villanykapcsolót. Természetesen még ő volt megsértődve, amikor rászóltam.

2008. március 16., vasárnap

Kerekítés


Ma fürdés közben jöttem rá, hogy milyen hasznos dolog tisztában lenni a matekkal. Ugyanis, ha a kerekítés szabályait a Húgom és az én életkoromra alkalmazom, akkor kiderül, hogy nekem tulajdonképpen ikertestvérem van!:)
Úgy megörültem neki, mindig is szerettem volna egy ikertesót!

Nyertem!:)


Azaz Ákos nyert nekem, mert délelőtt vásárolni voltunk és amikor a pénztárnál álltunk sorba, megláttam a csokihegyeket és borzasztóan megkívántam egy Snickerst. Megkértem Ákost, hogy vegyen el nekem egyet. Még néztem is a papírját, hogy miért sárga a vége. Hát azért, mert minden ötödik nyer!:)) És a jelek szerint ötödik voltam, mert gratuláltak nekem a csokipapír belsejében, hogy nyertem egy újabb Snickerst!!!!:)))

:)

2008. március 14., péntek

Kiolvastam


Egyébként tegnap este befejeztem a sorozatgyilkosos könyvet (David Baldacci: Órajáték) és hát egész éjjel hullákról, gyilkosokról, halálesetekről álmodtam. Pedig Kristóf legalább háromszor felébresztett éjszaka és magamtól is sokszor felriadtam, de mindig sikerült folytatnom a témát. Ettől függetlenül tetszett a könyv, mert annyira jól ír, hogy totál magam előtt látom az egész történetet, mintha moziban lennék. És szinte minden könyve ilyen!
Ma a délutáni alvásnál, hogy töröljem az agyamból az emlékét, újabb könyvbe kezdtem, de mivel John Grisham könyvről van szó, ez sem az a lányregény.:) Nála viszont imádom azt a hangulatot, amit teremteni tud. Ha őt olvasom, mindig szívesen lennék ügyvéd, imádom, ahogyan egész éjjel dolgoznak, közben eszik a csirkés szendvicseket, fánkokat, isszák a sok finom kávét és végül mindenre rájönnek, meggyőzik az esküdteket stb. Egyébként, amikor decemberben már nagyon a nyakamon volt az államvizsga jogból, akkor elárulom, hogy rengeteg fánkot megettem (szigorúan papírzacskóból), mert titkon abban bíztam, hogy attól biztos okosabb leszek.:)

Húsvét


Na ez a húsvéti számláló jól bestresszelt. 9 nap múlva Húsvét és Kristófnak a bringabeszerzés még sehol nem tart. Holnapra volt időzítve a kis fejemben, erre most esett le, hogy holnap minden zárva lesz. Király! Mondjuk mondtam Kristófnak, hogy a Nyuszi nem hiszem, hogy bringát hozna, mert gondoljon csak bele, hogy hogyan bírná el az a pici nyuszi (a lusta szülő próbál menekülési utat csinálni magának), de úgy látom, hogy Kristóf nagyon reménykedik abban, hogy bazi erős nyúl jön hozzá. És hát szegénykémet már sajnálom is, mert a régi biciklije annyira tönkrement, hogy használhatatlan, a motort pedig kinőtte és azt amúgy is lenyúlta Dávid. Szóval muszáj toppon lennie Nyuszikomának. Viszont gőzöm sincs hogy Dávid mit kapjon, mert akkor már neki is kell egy tekintélyesebb ajándék. Ma a szomszéd gyerek háromkerekű bringáját majdnem sikerült tekernie, úgyhogy lehet, hogy végül kap egyet ő is.
Egyébként nagyon kijött Dávidból a macsó. Direkt arra játszott ma az udvaron, hogy frontálisan ütközzön a szomszéd kissráccal, aki biciklin ült, Dádi pedig motorral száguldozott (komolyan nagyon gyors, pedig lábbal hajtja) és közben vigyorgott, majd az utolsó pillanatban kikerülte. Annyi a javára szól, hogy legalább a nála 9 hónappal idősebb gyerekkel kezdett ki, nem a kisebbel.
Ja, és ma elkezdte azt csinálni, amihez nekem kellett 7 év: nevezetesen rájár az édességre. Odament a kamraszekrényhez, vitte magával a kisszékét, felállt rá, kivette a babapiskótát és elkezdte enni, mindezt uzsi után fél órával, ami ugye mindig valami kis süti vagy rudi. Totál vérig sértődött amikor nem engedtem meg, hogy újra kinyissa a szekrényt, mert még evett volna a kis gömbikém. Olyan furcsa, hogy ennyire különbözik a két gyerek, Kristófnak soha eszébe nem jutna ilyen. Tény, hogy nem is édesszájú, de ő mindig megkérdezi mindenről, hogy szabad-e. Dávid pedig úgy dönt, hogy szabad, ha pedig rászólok, akkor vagy mutogat, hogy menjek a konyhába és tegyem a dolgomat vagy dühödten eldobál mindent ami éppen a kezében van vagy elkezd hisztizni, de úgy, hogy azonnal potyognak a hatalmas krokodilkönnyek. Már készítjük magunkat lelkileg, hogy minden szülői értekezleten napirenden leszünk és rendszeresen kell majd fogadó órákra járnunk. De ha egyszer alfahím a gyerek, akkor alfahím.:)

2008. március 13., csütörtök

Újságok



Már két napja elfelejtem írni, hogy életemben először újságelőfizető leszek!:) Eddig soha nem mertem előfizetni semmire, mert féltem, hogy a postán elkallódik, de kiderült, hogy alaptalan volt a félelmem, mert külön futárszolgálata van a kiadónak. A Fakanál című újság múltkor nagyon megtetszett és gondoltam, hogy elő kellene fizetni, de később úgy ahogy volt el is feledkeztem róla. Viszont megvettem a Praktikát is, amely újságban mindenféle variációkkal csábítgatnak az előfizetésre és az egyik az volt, hogy 1 éves előfizetés esetén szintén 1 évig ingyen megkapom a Fakanalat is. Ennek a kettős támadásnak nem tudtam ellenállni, így telefonáltam, pár héten belül kapom a csekket és május egytől várhatom az újságokat!:)

2008. március 12., szerda

Esti "mese"


Nem merek elaludni! Belefutottam egy olyan könyvbe, amiben már eddig 8 gyilkosság történt, minimum 2, de lehet, hogy 3 gyilkos van és ha film lenne, már az első 5 perc után sikítva kikapcsoltam volna. Eddig mindig csak napközben olvastam és pár oldalt, de tegnap óta beindult a cselekmény és ma már este sem tudtam letenni. Még tök mesze van a könyv vége, úgyhogy esélytelen ma éjjel kivégezni, ezért inkább leültem netezni, hogy eltereljem a gondolataimat. Elég nehezen sikerül.

2008. március 11., kedd

Puding


Délelőtt csináltam pudingot a srácoknak és közben sűrűn vállon veregettem magam, hogy mennyire rafkósan sikerül megoldanom a tejbevitel kérdését. Mármint a szervezetükbe. Ugyanis mindkettő bojkottálja mostanában. Dávid mondjuk még tápszert kap "tej" címszó alatt, de már alig iszik meg belőle napi 1 dl-t, ami elég kevéske. Bezzeg a tea az csúszik. Na nem baj, lassan jön a jó idő és a télen beígért vízre szoktatás. Ha már az italoknál tartok, itt jegyezném meg, hogy ma újabb szóval gazdagodott Dávid szókincse. Hétvégén ráindultam a Fantára (Cola helyett) és ennek köszönhetően ma már Dádi is mondta, hogy Fanta, azaz"Faszfasz". Ilyenkor annyira örülök, hogy nem jár közösségbe! Egyébként ez visszatérő motívum nála, mert azt hogy fázik úgy közli, hogy "fasz". Szerencsére Kristóf sincs tisztában a szó jelentésével, így nem röhög rajta, hogy ezáltal végképp rögzüljön. Ha pedig emberek közé megyünk, agyonöltöztetem a gyereket nehogy kibukjon belőle a kultúra és ezentúl Fantát sem kérek nyilvános helyen. Na de a pudingra visszatérve. Amikor délután elkezdtek kórusban sipítozni, hogy valami csokisat kérnek, akkor nagy mosollyal előkaptam a pudingokat és....nem ízlett nekik. Se a csokis, se a vaníliás, úgyhogy ma is adtam a kalóriáknak, mert ugye kidobni mégse fogom. Na jó, Ákos önfeláldozó módon egy azaz egy kistálkával megevett a hatból és közben közölte, hogy "jó jó , de kicsit csomós". Úgyhogy most ünnepélyesen kijelentem, hogy főzős pudingot soha többet nem csinálok.

!

2008. március 10., hétfő

Nyavajáim


Ma mégsem kezdtem el sportolni. Meglepő módon. De komolyan akartam! Csak éppen tegnap délután óta a jobb térdem alatt az inak valami brutális módon fájnak. Felpolcolt lábbal aludtam és alig tudok menni. Mivel a fogorvoshoz is ma kellett visszamennem az utolsó körre, ezért nem fért bele az időbe, hogy a lábammal is elmenjünk a másik dokihoz. Basszus, még csak 32 vagyok és hetek óta csak orvosokról és a nyavajáimról írok! Mi lesz itt később???
Fogorvosnál amúgy kisebb szívinfarktust kaptam, amikor bemondta a végösszeget: 26 ezerbe került ez az egy gyökérkezelés, na jó hátsó fog, volt 2 röntgen, 3 szuri és fehér tömés, de akkor is brutál. És ő még nem is drága és korrekten dolgozik.

2008. március 9., vasárnap

Gondolataim


Most éppen ezek a dolgok foglalkoztatják kis agyamat (nem feltétlenül ebben sorrendben):
  • vegyek-e kenyérsütőgépet vagy hülyeség
  • akinek 3 gyereke van, már kettőnél is elvesztette párszor a türelmét vagy soha és azért merte bevállalni a harmadikat
  • mi legyen a húsvéti menü
  • mikor lesz időnk játszani a Catan telepeseivel (2 hete vettük és nagyon érdekelne, de hétköznap túl fáradt hozzá Ákos, én is, hétvégén pedig eddig mindig elfelejtettem)
  • vegyünk-e Dávidnak bringát vagy elég a kismotor (nem tud pedálozni, tegnap is próbáltuk)
  • elkezdjek holnap sportolni?
A kettes pont a legagresszívebb, az utoló kérdéshez pedig nagyon csendben kell lennem, hogy meghalljam.
 

Made by Lena